2017. július 6., csütörtök

Monaco


Csak a kontraszt kedvéért… Erdély természetessége és érintetlensége után most jöjjön Monaco!
Nyugat-európai kirándulásunk alkalmával - mivel a szállásunk az olasz-francia határ közelében volt a Földközi-tengernél - egyik nap átruccantunk ide... Megérkezésünkkor a kikötő mellett parkoltunk le egy mélygarázsban, 1,5 Euro/óráért (meglepően „olcsó” volt). A kikötőben rengeteg elegáns kishajót, yachtot és csónakot láttunk, és persze körülötte a parton ugyanennyi a márkás kocsi is... Mindenütt látszott a jómód. Viszont az emberek ugyanolyan közvetlenek, mint bárhol máshol – senkiről sem látszik, hogy multimilliomos lenne.
Városnézésünkkor (…vagy inkább nevezzem országjárásnak?) először felmentünk az Óceanográfiai Múzeumba (valóban fent van, egy sziklaszirten...). Ezt az intézményt Jacques-Yves Cousteau vezette sok-sok éven át. Az épület hatalmas, 3 szintes - alul kisebb nagyobb akváriumok vannak, rengeteg vízi élőlénnyel, középen és fent pedig maga a gyűjtemény. Az óriáskagylótól, az óriáskalmáron át a bálnacsontvázig minden van itt... Láttunk hatalmas cápa fogazatot, bálnavadász eszközöket, búvárfelszereléseket, moziztunk, nézelődtünk. Szép és gondosan összeválogatott, de nem éreztem a "különlegességet" benne (Bécsben a Tenger háza, vagy Pesten a Természettudományi Múzeum hasonló élményt nyújt.)
Innen átmentünk a Hercegi Palotába. Ez szintén szép, rendezett, de viszonylag kicsi. Amit furcsállottam, hogy fotózni itt nem volt szabad. Az őrségváltásról pedig lemaradtunk sajnos... (Emlékszel, kedves Olvasó a Neveletlen Hercegnő filmre? Kb. ilyen érzés itt lenni…) A két épületbe – a múzeumba és a palotába - a közös belépőjegy felnőtteknek 19, gyerekeknek pedig 9 Euro volt...
Még sétáltunk egy kicsit a szűk utcácskákon, aztán hazamentünk. Mivel a kaszinókat gyerekek nem látogathatják, ezt a programot kihagytuk... talán majd legközelebb.

A tények:
Monaco hercegsége egy kis városállam, a világ 2. legkisebb országa; 2 km2 területű. 1297 óta független, kb. 37000-en lakják. (...Így a világ legsűrűbben lakott állama.) Csupán Franciaországgal határos, pénze az Euro. A Grimaldi-ház uralkodik itt, jelenleg II. Albert a főherceg.

 amikor megérkezünk...

 a kikötő távolról...

 ...és közelről

 az Óceanográfiai Múzeum




 fotogén muréna :)

 kis ember nagy akvárium előtt


 a cápa "szájában"


 a Hercegi Palota



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése